Wat is het verschil tussen een zonneboiler en warmtepomp?
Vraagt u zich ook vaak af wat nu precies het verschil is tussen een zonneboiler en een warmtepomp? Time 4 Change legt het u graag uit.

Zonneboiler

Een zonneboiler is een installatie die zonnestraling opvangt en met deze energie water verwarmt. Hierdoor beschikt u over warm water in huis voor sanitair gebruik. Zonne-energie is kosteloos in tegenstelling tot aardgas of stookolie. Hierdoor is het een goedkope manier om uw woning te voorzien van warm water. Op deze manier haalt u uw warmwatervoorziening uit gedeeltelijk schone energie zonder CO2-uitstoot.

Het basismodel van zonneboiler, voor vier personen, kost gemiddeld tussen € 4500 en € 6000 inclusief btw en plaatsing. Dit model beschikt over drie à vijf m2zonnecollectoren en een warmwaterreservoir van 200 à 300 liter. De boiler gaat zo'n 25 jaar mee. Bij deze investering kan u een ISDE-subsidie aanvragen. Wanneer u een zonneboiler aankoopt die op de apparatenlijst van de overheid staat dan komt u hiervoor in aanmerking. Het subsidiebedrag is per type zonneboiler.

Begint het bij u ook te kriebelen bij het horen van dit product? Neem dan zeker een kijkje in ons aanbod.

Warmtepomp

Een warmtepomp werkt op elektriciteit en maakt gebruik van alle aanwezige warmte als bron. Hierdoor kan het nog meer warmte opwekken en opslaan. Handig, want dit scheelt in uw elektriciteitsverbruik. Deze alternatieve warmtebron is tegenwoordig het populairst, ondanks de meest voorkomende verwarmingsvormen zoals een Cv-ketel gestookt op gas. Met de warmtepomp kunnen huishoudens tot wel € 600 per jaar besparen op stookkosten. Er bestaan drie soorten warmtepompen:

  1. De lucht/water warmtepomp maakt gebruik van de buitenlucht als warmtebron. Dit maakt warm water voor radiatoren, vloerverwarming en warm tapwater.
  2. De water/water warmtepomp maakt gebruik van grondwarmte of een waterbron (al dan niet onder de grond). Deze warmtepomp noemt men ook wel een aardwarmtepomp of grondgebonden warmtepomp.
  3. De lucht/lucht warmtepomp gebruikt de buitenlucht als bron en blaast warme of koude lucht de ruimte in. De binnendelen kunnen airco units zijn of een VRF Systeem, die gemonteerd zijn in of onder het plafond, aan de wand of compleet zijn weggewerkt. 

De prijs van de hybride warmtepomp, en daarmee ook de voordeligste variant, start op € 4000 inclusief ketel en installatie. De overheid stimuleert ecologische energie en daarom kan u een subsidie ontvangen voor uw aankoop indien deze aan de standaarden voldoet. Tot 1 kW ontvangt u € 1.100,- subsidie en elke kW daarboven ontvangt u € 100,-. Per adres mogen meerdere subsidies worden aangevraagd, door zowel particulieren als zakelijke gebruikers.

Het grote verschil is echter dat een warmtepomp altijd meer elektriciteit verbruikt in tegenstelling tot een zonneboiler. Dit omdat er nog steeds elektriciteit verbruikt wordt door de weerstand die er in terug te vinden is. Hierdoor is het rendement van de warmtepompboiler een stukje beperkter.

Kijk hier alvast naar ons assortiment zonneboilers en warmtepompen. Voor meer informatie over de voordelen en installatie van ons product neemt u best contact met ons op. Onze collega helpt u graag verder. 

Meest recente posts

Ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker